Saturday, May 14, 2011

KUIH KASWI CHOMELKU...

Assalamualaikum kawan semua,

Semalam genap 2 minggu arwah abah meninggal (semoga roh abah ditempatkan dikalangan org2 yg beriman dan dirahmati oleh allah s.w.t al-fatihah amin). Kami sepakat nak buat kenduri tahlil untuk arwah, kebetulan mak plak tak sihat so ciknalah yg kn menggantikan tempat mak memasak ...ala cikna masak yg simple2 jer... beehoon goreng dlm 3.5kg (mcm x compedem jer nk msk) + kuih kaswi dlm 50 biji, berpoloh2lah cikna mengacau dan menggodek beehoon 1 kuali bosar tu sowang2... sip baik poloh den x masuk dlm kuali tu, kalau tak ada yg keracunan plak kang wakawakakak tapi alhamdulillah berkat doa mak berjaya gaklah cikna menyiapkan 50 bekas beehoon goreng simpleku.... oklah maleh nak panjang lebar moh ler kita skodeng resepi kuih yang cikna buek semalam yor seperti gambar kek bawah ni ha....



KUIH KASWI CHOMELKU..
(dapat dlm 50-55 biji)
Bahan2nya:


1 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
1 1/2 cawan tepung gandum

1/2 cawan tepung beras + 2 s/b lg

1/2 cawan tepung kanji

3 s/b air kapur

1 s/b kicap - jgn pelik yer ni utk menghitamkan lagi kuih ini spy color dia cantik.

sedikit garam

daun pandan

acuan lompang - glis dgn minyak dulu.

Kelapa parut putih- kukus dulu tkt basi

garam sedikit


Cara:

1. Didihkan 2 cawan air+gula pasir+gula merah + daun pandan gula sehgg larut. Tutup api, tapis, ketepikan dan masukkan baki 3 cawan air supaya air gula tadi cepat sejuk.

2. Satukan kesemua tepung2 + sedikit garam didalam mangkuk besar, kacau sebati, kemudian masukkan sedikit demi sedikit air gula, jgn berhenti kacau tkt bergentil tuang air gula sehgg habis. kemudian masukkan air kapur dan juga kicap, kacau sebati.

3. tuang kedalam acuan yg telah digliskan terlebih dahulu, dan kukus selama 10 minit dgn api biasa. Ulang langkah ini sehingga adunan tepung habis.

4. biar kuih betul2 sejuk, kemudian barulah disalut bersama kelapa putih digaulkan bersama sdikit garam- jgn lp kukus kelapa dulu supaya kelapa x cepat basi.

5. dah siap bolehlah dihidangkan bersama2 minuman kegemaran anda.


SELAMAT MENCUBA YER.....

No comments: