Thursday, May 19, 2011

KUIH LAPIS MERAH PUTIH



Selamat pagi semua,

hari ni kita citer skit pasal kuih lapis plak yer... saja cikna nak cabar diri sendiri tengok pandai dak buat kuih yg banyak layer ni..heheh mcm x pernah buat kan tp sebenarnya mmg cikna tak pernah buat pun kueh ni... bukan apa pening dok fikir resepinya ada mcm2 versi, emmm alih2 cikna buat reka sendiri resepi kuih lapis ni... try n error kan tak cuba x tahu betul tak??? mula2 tu mmg rasa mcm x yakin jer takut tak jadi kan dah membazir bahan2 tu kn experimen cikna tak pasal2 jer cik tong yg kn baham kan...hehhehe sian cik tong sampah, asal tak jadi jer dia yg jadi mangsa.

tengok org lain punya kuih muih cuit miut jeles plak cikna, so tingin gaklah nak kukus kuih lapis ni boleh gak memeriahkan lagikan menu santapan kat blog cikna ni tak delah sunyi sepi mcm dalam gua yer tak... at least ada gaklah N3 baru setiap hari sementara cikna tgh kemarok memasak ni... sok2 kalau datang penyakit "M" cikna tu mmg tak berasaplah dapur tu, jangan kata nak masak nasi masak air pun cikna malas (cehhh ceneke pakai water dispenser nak buat apa masak lagi cik na oiiii hehhehe)...

oklah jom kita lihat resepi dan gambar2 kuih lapis yg sempat berposink kat blog cikna ni... silalah yer jemput makan jangan malu2....

KUIH LAPIS MERAH PUTIH
By Cikna aka Lienazamri
Tempoh siap: -+ 45 minit

Bahan-banan A:
2 cawan tepung beras
3 s/b tepung gandum
1 kotak (200ml) santan segera
2 s/b tpg ubi/kanji
secubit garam
----------------------
Bancuh sekali,kemudian tapis:-
1 cawan Gula
1 cawan air panas mengelegak
1 helai daun pandan
-----------------------
pewarna merah

Cara:
1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.kemudian campur kedua2 bahan menjadi satu.
2. Bahagikan adunan kpd 2 bahagian didalam bekas berasingan.
3. Masukkan pewarna merah dalam 1 bahagian adunan dan 1 bahagian lagi biarkan warna asal/putih.
4. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang yg akan digunakan.
5. Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
6. Lapiskan 1 senduk adunan asal/putih dan kukus semula selama 5 minit.
7. Ulang langkah 5 dan 6 berselang seli sehingga adunan habis.
8. Dah siap, biar betul2 sejuk dan potonglah untuk dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA YER....


No comments: