Saturday, May 14, 2011

Projek mengukus lagi...KUIH KASWI

Assalamualaikum semua,

emmm harini cikna buat lagi kuih kaswi heheh... mcm org mengidam plak yer, kes semalam x pueh makan arrr... yolah buek ciput mano nak pueh kan.. abis buek pun utk htr kek surau tahlil arwah .. cik abe dapat makan 2 ketul jer... tapi harini cikna buat versi lain dari yg lain sikit, bahan2 ada yg sama tp berbeza sikit, cara buat masih sama dun wori be happy, dapat plak mmg banyak gilo 1 kampung den buleh jamu tau... dapek lah cikna bagi jiran2 sikit sorang air tangan den ni ha..nak kato sodap sgt entahlah tp kalau x sodap krg buek bodoh jorlah yo...heheheh sabau jerlah. Oklah cikna tak nak melalut panjang lebar, moh ler kita tgk gambar foto gedik kuih kaswi chomel cikna tu.... agak2 leh masuk bertanding tak nnt jangan lupo msg cikna yo.. sekali sekala nak gaklah interprem jap hahahah cikna dah merepek meraban dahhhhhhh....
jomlah layan yer....


ada yg terliur dh tu... lap cepat nnt basah keyboard tu kang

mengancam tak??? merpati 2 sejoli giteww...

KUIH KASWI CUTE
(dapat dlm 50-60 biji)
Tempoh penyediaan: -+45 minit

Bahan2nya:

1 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras + 2 s/b lg
1/2 cawan tepung kanji
3 s/b air kapur
1 s/b color pink
1 s/b emulca capuccino
sedikit garam
daun pandan
acuan lompang - glis dgn minyak dulu.
Kelapa parut putih- kukus dulu tkt basi
garam sedikit

Cara:

1. Didihkan 2 cawan air+gula pasir+gula merah + daun pandan gula sehgg larut. Tutup api, tapis, ketepikan dan masukkan baki 3 cawan air supaya air gula tadi cepat sejuk.
2. Satukan kesemua tepung2 + sedikit garam didalam mangkuk besar, kacau sebati, kemudian masukkan sedikit demi sedikit air gula, jgn berhenti kacau tkt bergentil tuang air gula sehgg habis. kemudian masukkan air kapur kemudian bahagi adunan kepada 2 bahagian, 1 bahagian color pink dan 1 bahagian lagi dgn emulco cappoccino kacau adunan sehingga sebati.
3. tuang kedalam acuan yg telah digliskan terlebih dahulu, dan kukus selama 10 minit dgn api biasa. Ulang langkah ini sehingga adunan tepung habis.
4. biar kuih betul2 sejuk, kemudian barulah disalut bersama kelapa putih digaulkan bersama sdikit garam- jgn lp kukus kelapa dulu supaya kelapa x cepat basi.
5. dah siap bolehlah dihidangkan bersama2 minuman kegemaran anda.

SELAMAT MENCUBA YER.....

No comments: