Wednesday, May 11, 2011

KEK COKLAT KUKUS (Very Moist)




Kek Coklat Kukus (very moist)

Bahan-Bahan:



  • 1 cawan serbuk koko

  • 1 cawan gula pasir

  • 1 cawan susu cair

  • 1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)

  • ½ cawan susu manis

  • 1 ¼ cawan tepung gandum

  • 1 tsp baking powder

  • 1 tsp soda bicarbonate

  • 3 biji telur

Cara Memasaknya:



  1. Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam Tepung, soda bikarbonat dan baking powder di ayak.

  2. Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je)


  3. Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan .

TOPPING COKLAT
Sumber: Puan Noor Masri

Bahan-bahan:


  • 250 g coklat masakan } potong kecil2

  • 1 sudu besar majerin

  • 130 ml double cream atau whipping cream

  • sket gula halus secukup rasa (supaya topping tu tak pahit sgt)

    - optional Cara membuat: Cairkan coklat secara double-boiler Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan Bila dah agak sejuk/beku baru boleh lorekkan dgn garpu secara melintang dan menegak selang seli

5 comments:

yanie anuar said...

nak try wat kek ni...

Liena's said...

cubalah insyallah mesti jadi janji kn sabar yer... nilah kek yg paling senang nk dibuat dan sungguh sedap dimakan kalah kedai kek tau...

Liena's said...
This comment has been removed by the author.
Hairunniza Saidon said...

Kalau takpakai whipping cream or double cream tu takpe ke?

Hairunniza Saidon said...
This comment has been removed by the author.