Friday, July 26, 2013

MY HOMEMADE KIMCHI PUNCAK




















 


























Alhamdulillah akhirnya tercapai gak hajat nk buat sendiri Homemade Kimchi yang semestinya dijamin halal dan bersih lagi selamat dimakan... keputusan dari pencapaian ni sangat2 membanggakan cikna dh jadi org korea plak rasanya ahak mentang2lah pengaruh KPop kat umah ni mmg kuat sampai makan pun nak ada Kimchi gak.. biasanya kalau dh mengidam sangat2 cikna ajak Lokong g seoul garden makan steamboot kat sn mmg lepaslah rindu dendam tp makan kat sn banyak mana kita boleh makan kan nak tapau bawak balik lagilah x boleh heheh sabau jerlah mmg x pernah dibuat org tau malukan kak jenab jer kt org kampung hehe... 

tentu korang pelik kan sedap sangat ker kimchi ni sampaikan org yg jauh pun datang cr kimchi.. nk kata sedap tu mmg sedap kat tekak aku ni x thlah org len kan.. tp kalau yg biasa makan mmg tahu penangan jeruk ni mmg terangkat wa cakap sama lu hihi..

So kalau sapa2 yg berhajat nk cuba buat sendiri kimchi ni silalah cuba resepi ada kt bawah ni yer.. lina CnP kt Fb lina jer malas nak taip panjang2..

MY HOMEMADE KIMCHI PUNCAK
By: Lina Zamri

BahanA: (perapan)
1 biji kobis - cuci, bersih dan hiris besar2
1 mangkuk air
1/2 biji lobak putih/white radish- hiris memanjang
1/4 garam laut/biasa/himalaya - lina pakai himalaya

* campurkan air+garam larutkan sampai sebati dan hancur, kemudian campurkan dgn bahan lain sehingga garam betul2 sebati dgn kobis dan radish. Perap selama 4 jam 
* lps 4 jam cuci sayur sebanyak 3 kali cucian utk mengurangkan rasa masin , perah airnya dan toskan 

Bahan B: (Bahan kisar)

1 biji epal - buang kulit
1 biji pear- sedang- buang kulit
1/2 biji bawang kuning

1 labu bawang putih-buang kulitnya
1 inci halia 

* kisar semua bahan diatas sehingga hancur

Bahan C:
7-8 s/b serbuk cili korea - optional 

8 tangkai aun bawang- potong agak2 5 inci 
3 s/b sos nampla/ fish sos
3 s/b gula

* satukan semua bahan

Cara membuatnya:

1.Campurkan kesemua bahan (A+B+C) gaul sehingga sebati
2. dh siap boleh disimpan dalam bekas kedap udara 
3. selesai boleh simpan dalam peti ais yer... lagi lama lagi sedap 

Nota kaki:
* Kimci ni boleh dimakan sebagai makanan sampingan dan boleh ditambah dalam masakan anda cthnya: telo dadar, maggi, nasi goreng, gulai ikan/udang/ayam/daging dan buat sup kimchi pun emm sedap uuu... 

SELAMAT MENCUBA

No comments: