Thursday, December 30, 2010

KEMBUNG 3 RASA ALA RESTORAN

Bahan2nya:

  • 1 ekor Ikan Kembung (bersihkan dan goreng garing)
  • 1 keping nenas ( potong dadu) *
  • 1 biji bawang holland/ kuning (potong dadu) *
  • 5 biji cili api hijau (dihiris) *
  • 1 biji cili merah besar (dihirs) *
  • 9 ulas bawang putih (diketuk & dicincang halus) *
  • Minyak secukupnya
  • Air rebusan / stok
  • 2 sudu makan sos plum
  • 2 sudu makan cili giling *
  • 2 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan sos tiram
  • kicap sotong, jus limau nipis, gula, ajinomoto (secukup rasa)
  • HIASAN: daun sup, daun salad

CARA:

  1. Bersihkan ikan, gaul dgn kunyit dan goreng sehingga garing dan masak ketepikan dalam pinggan yang dihias dgn daun salad tadi.
  2. Tumiskan bahan yang bertanda * sehingga wangi
  3. kemudian masukkan sos cili, sos tiram dan bahan2 seterusnya
  4. masukkan pulak air rebusan/stok sedikit dan sos plum
  5. akhir sekali bagi rasa secukupnya dan ready boleh tuangkan keatas ikan yang dok menggangga kat pinggan tadi
  6. emmm nyummm...nyummm... sedap makan panas2

No comments: