Saturday, April 23, 2011

BINGKA ROTI BERLAUK


BINGKA ROTI BERLAUK

Bahan-bahan ( agak2 se family pun boleh mkn )
  • 8-10 keping roti - High 5/ gardenia pun boleh
  • 2 s/b serbuk kari daging- hot spicy ...
  • 2 biji bawang besar - ptg dadu
  • 5 ulas bawang putih - ptg dadu
  • 2 biji kentang - ptg dadu
  • 1 paket daging cincang - CAP RAMLY ~ kalau x de daging bugger pun sodap
  • 3 s/b minyak sapi/ butter
  • 2 s/b minyak masak
  • 1 s/t serbuk pati ayam
  • 1 s/b mayonis- untuk memberi rasa lemak dan menggebukan lagi bingka berlauk ni
  • garam, gula dan serbuk perasa- ikutlah secedap tekak kecik anda tu
  • 1 magkuk kecik sayur ABC/ campur ( lupalah pulak nak tulis awai2 tadi) - tp cik na tak letak anak2 x suka
  • susu segar untuk mencelup roti- kalau x de air pun boleh
  • 5 biji telur- dipukul sedikit

STEP 2: Cara-caranya:
  • Panaskan kuali masukkan minyak sapi dan minyak masak sekali yer kedlm kuali.
  • kemudian tumis bawang putih bersama bwg merah sehingga wangi dan kuning.
  • masukkan serbuk kari yang dibancuh dgn air tadi kedalam kuali, kacau sehingga serbuk kari betul masak dan terbit minyak.
  • kemudian bolehlah dimasukkan daging cincang bersama kentang tadi, gaul rata, bolehlah ditambah dgn sedikit air supaya kentang cpt empuk. S
  • setelah bahan2 tadi kering sedikit bolehlah dimasukkan bahan2 perisa mengikut citarasa anda. gaul rata dan sejukkan.

STEP 2:

  • Celup roti bersama susu segar.
  • Susun setiap kepingan roti diatas loyang yg telah digliskan dgn butter.
  • diselang selikan dengan inti yang telah siap dimasak tadi sehgg rata, lapiskan sekali lagi dengan telur.
  • ulang langkah pertama dan kedua sehingga habis seperti didalam gambar. sila rujuk kat sini yer....MY RESEPI BINGKA ROTI BERLAUK 
SELAMAT MENCUBA 

No comments: