Saturday, May 28, 2011

SAMBAL SARDIN ALA CIKNA


aduih terliur plak dengan sambal ni... tak menahan

sedap tau tak caya cubalah..


Ni bahan2 yang diperlukan simple jer... korang pun boleh buat tau... sedap

SAMBAL SARDIN ALA CIKNA
Bahannya:

-bahan untuk ditumbuk halus




  • 4 ulas bawang merah kecil


  • 3 ulas bawang putih


  • 1 inci halia


  • 1 batang halia - yg ni dititik ajer


-----------------------------------





  • 3 s/b cili kering- yg telah diblender


  • 1 tin besar sardin dlm sos tomato - biasa cikna pakai tin color merah


  • 1 biji tomato - belah 4


  • garam - secukupnya


  • 1 s/b gula


  • 2 helai asam keping


  • 1 cawan air


  • Minyak untuk menumis


Cara memasaknya:-





  1. Tumis bawang2 tumbuk sehingga wangi, masukkan serai kacau sebati.


  2. Masukkan cili blender secukupnya dan tumis sebentar sehingga cili betul2 masak.


  3. kemudian boleh masukkan sardin dalam tin, masukkan air sedikit untuk kuah.


  4. biarkan mendidih sebentar, kemudian boleh masukkan tomato, garam, gula secukup rasa


  5. Bila dah masak bolehlah dihidangkan, makan panas2 mmg best sangat...


* kalau malas nak makan dgn nasi buat cicah dgn cekodok,lempeng atau roti pun sedap... tak caya cubalah....







No comments: