Friday, June 3, 2011

DAGING MASAK MERAH VERSI CIKNA









Bahan yang diperlukan;-

a) - semua bahan ni perlu dihiris


  • 1 biji bawang besar/ kuning- potong baji ala2 bawang tomyam tu

  • 3 biji bawang putih- diketuk & dicincang

  • 2 inci halia

b)



  • 3 sb sos cili

  • 3 sb sos tiram

  • 3 sb sos tomato

  • 4 sb cili boh/kering

  • stok daging/ air secukupnya

  • 1/2 kg daging- direbus dgn pewarna merah shgg lembut, hiris nipis2

  • garam,gula,aji secukup rasa

  • 3-4 sb minyak- utk menumis

  • 1 biji tomato- belah 6

  • daun bawang - untuk hiasan

Cara memasaknya;-


1. Tumis bahan a) sehingga wangi dan kekuningan


2. kemudian masukkan bahan b) satu persatu sehingga habis dan jangan lupa kacau sebati yer... biarkan cili boh betul2 masak , kemudian masukkan air stok dalam secawan dulu, lepastu baru masukkan daging yg telah dihiris tadi. biarkan mendidih.


3. Kalau nak berkuah lagi bolehlah dimasukkan lagi air stok dalam 1 cawan lagi. biarkan mendidih, dah siap bolehlah dihidangkan bersama2 dgn nasi putih or nasi goreng ikut sukalah yer...


SELAMAT MENJAMU SELERA.....JEMPUT MAKAN SEMUA

No comments: