Tuesday, May 17, 2011

GULAI AYAM MASAK LOMAK CILI API



Ayam lagi... errr tak muak2 rumah ni makan ayam hehhe sebenarnya rumah cikna ni mmg kureng mamam daging lembu cik abe pun tak leh banyak sangat makan daging, cikna plak kalau makan daging emmm siaplah gatal2 badan jarang2 makan bolehlah sekali- sekali nak lepaskan gian. Anak2 cikna lagilah mmg x makan pun daging ni alasannya malas nak kunyah mummy, liatlah mummy, yg paling teruk bila ada yg komplain daging lekat kat celah gigi, emmm terpaksalah mummy dia ni menggorek plak daging tu... emmm cerewet betul anak2 mummy ni..

ni adalah masakkan kegemaran cik abe, dia boleh tahan niat dia kalau tahu cikna masak makanan kegemarannya. sebenarnya cikna pun suker jugakkkkkkkk hehhehe.... nak sorok2 plak terus terang ajerlah kan..cikna...cikna... malu konon org tahu... hehehe ohhh tidakkkk

Oklah jom kita lihat,tengok dan jengok apakah bahan2nya yer.



GULAI AYAM MASAK LOMAK CILI API

Bahan2nya;-



  • 1 ekor ayam- dipotong 16, cuci dan dibersihkan

Bahan2 untuk diblender;-



  • 5 ulas bawang merah kecil


  • 1 genggam cili api kg


  • 1 ketul kecil kunyit hidup/ 1 s/b serbuk kunyit


  • 2 inci halia


  • 2 batang serai

-----------------------------



  • 2 keping asam keping

  • 1 kotak santan segera

  • air secukupnya sehingga menutupi ayam

  • 1 biji tomato- belah 4

  • 2 biji kentang- belah 4/biji

  • garam

Cara2nya:-



  1. Masukkan ayam, bahan blender, santan, asam keping, kentang kedalam periuk dan didihkan. masak dengan api sederhana dan kacau sentiasa yer, agar santan tidak pecah minyak.


  2. Bila kentang dah empok bolehlah dimasukkan tomato dan kacau rata, biarkan seketika dan bolehlah dimasukkan garam secukupnya.


  3. dah siap masak bolehlah dihidangkan bersama dengan nasi panas2 sedap tau....

No comments: