Wednesday, May 18, 2011

KUIH PUTERI MANDI / KEPEK IDUNG

Hehehe... kelakar kan tajuk kuih ni "Kuih kepek Idung" org kelate panggil, cikna dapat nama ni pun sbb hubby org pasir mas dia yg selalu sebut... org sini sebut Kuih Puteri Mandi cik abe pulak sebut lain... emmm apa pun ruper kuih ni ttp sama, rasa pun sama apa lagi terliur pulak lahai nak buat tuk anak2 n cik abe kito ptg nnt, tak kisahlah kalu drg makan waktu malam pun janji drg dapat rasa, 1st time nak buat ni, harap2 jadilah yer... emmm kalau nak buat warna warni rasanya gobok ajaib cikna tu tak de plak color tu... tak perlah buat jer color apa yg ada... apa yang penting rasanya yg sedap...


Oklah jom kita tgk bahan2 yang diperlukan yer...


Resepi ni cikna dapat dari FP kak hanieliza, cikna C&P jerlah resepinya disini... mintak izan yer kak hanieliza halalkan resepi ni yer... cikna teringin sangat dh ni nak cuba kueh sedap ni...


Bahannya;-


  • 2 cawan tepung pulut [ayakkan]

  • air daun pandan

  • 1 s/t air kapur

  • 1/2 biji kelapa muda [parut]



  • 1/2 cawan gula perang gula/ pasir secukup manis



  • daun pandan disimpulkan



  • pewarna hijau dan merah



  • air secukupnya



  • garam



Cara membuatnya;-







  1. Campurkan tepung pulut dan air kapur ke dalam satu bekas, tambahkan air sedikit-sedikit sambil dikacau. Air tak perlu banyak. Cukup untuk menguli hingga tepung tak melekat kat bekas .



  2. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut suka. Tak warna pun tak apa, tapi selalunya orang buat hijau dan putih aje.



  3. Sementara tu didihkan setengah periuk air.
    Ambil sedikit adunan tadi, gentel bulat-bulat dan tekan sedikit tengahnya. Masukkan ke dalam air mendidih tadi. Buat sehingga habis. Adunan akan timbul bila dah masak. Mana yang timbul tu angkat guna penapis (penapis teh pun boleh) dan masukkan ke dalam semangkuk air sejuk....ini untuk mengelakkan 'puteri-puteri' tadi melekat.



  4. Untuk kuahnya pula, masak air, gula,garam dan daun pandan. Kacau hingga gula larut.
    Kemudian masukkan kelapa parut putih tadi. Kacau hingga pekat.



  5. Bolehlah dihidangkan apabila sudah sejuk.

No comments: