Bahan2nya:
1/2 kg udang - dibersihkan
1 genggam cili api kg
8 ulas bawang merah kecil
2 batang serai- diketuk
1 kotak santan
serbuk kunyit
1 biji tomato- dibelah 4
2 keping asam keping
garam secukup rasa
Cara:
Blender bawang merah, cili api dan serbuk kunyit sekali.
masukkan bahan yang telah diblender tadi kedlm periuk bersama2 air dan juga santan, jangan lupa masukkan serai yg telah diketuk tadi.
kacau biar serata, masukkan asam keping dan biarkan kuah mendidih seketika.
kacau kuah tadi jangan sampai pecah minyak kemudian masukkan udang bersama tomato.
masukkan garam secukup rasa, dan kacau dengan rata sehgga udang masak.tutup api dan bolehlah dihidangkan bersama dengan ikan goreng dan ulam2an.
selamat mencuba!!!...
No comments:
Post a Comment