Bahan-bahan ( agak2 se family pun boleh mkn )
- 8-10 keping roti - High 5/ gardenia pun boleh
- 2 s/b serbuk kari daging- hot spicy ...
- 2 biji bawang besar - ptg dadu
- 5 ulas bawang putih - ptg dadu
- 2 biji kentang - ptg dadu
- 1 paket daging cincang - CAP RAMLY ~ kalau x de daging bugger pun sodap
- 3 s/b minyak sapi/ butter
- 2 s/b minyak masak
- 1 s/t serbuk pati ayam
- 1 s/b mayonis- untuk memberi rasa lemak dan menggebukan lagi bingka berlauk ni
- garam, gula dan serbuk perasa- ikutlah secedap tekak kecik anda tu
- 1 magkuk kecik sayur ABC/ campur ( lupalah pulak nak tulis awai2 tadi) - tp cik na tak letak anak2 x suka
- susu segar untuk mencelup roti- kalau x de air pun boleh
- 5 biji telur- dipukul sedikit
STEP 2: Cara-caranya:
- Panaskan kuali masukkan minyak sapi dan minyak masak sekali yer kedlm kuali.
- kemudian tumis bawang putih bersama bwg merah sehingga wangi dan kuning.
- masukkan serbuk kari yang dibancuh dgn air tadi kedalam kuali, kacau sehingga serbuk kari betul masak dan terbit minyak.
- kemudian bolehlah dimasukkan daging cincang bersama kentang tadi, gaul rata, bolehlah ditambah dgn sedikit air supaya kentang cpt empuk. S
- setelah bahan2 tadi kering sedikit bolehlah dimasukkan bahan2 perisa mengikut citarasa anda. gaul rata dan sejukkan.
STEP 2:
- Celup roti bersama susu segar.
- Susun setiap kepingan roti diatas loyang yg telah digliskan dgn butter.
- diselang selikan dengan inti yang telah siap dimasak tadi sehgg rata, lapiskan sekali lagi dengan telur.
- ulang langkah pertama dan kedua sehingga habis seperti didalam gambar. sila rujuk kat sini yer....MY RESEPI BINGKA ROTI BERLAUK
No comments:
Post a Comment