Tuesday, November 8, 2011

SUP AYAM BONDA





Assalamualaikum semua


Harini Cikna nak citer pulak pasal Sup Ayam yang jarang sangat cikna masak untuk family cikna. Bukan cikna malas atau apa tapi kalau nak citer 5 hari mmg x habis hhehhee sabar jerlahkan... cikna pasti tentu korang kat luar sana yang terar makan dish ni kan... ala sup ayam sub2 soiii jer.. takkan tu pun nak ajar kan??? tapi versi memasing jer yg x sama... ada yg bt cara tumis, rebus dan mcm2 cara lagi. Tapi resepi SUP AYAM cikna mcm ni mmg ms meniaga kat restoran dulu mmg ramai peminat lauk sempoi ni time lunch hours mmg laku giler lauk ni nak2 kalau ada yg mmg suka makan kaki ayam, tengkok ayam, kepak ayam emmm mmg mencari2 lauk ni... kalau mak2 yg malas nak masak tu boleh cuba resepi ni gerenti sedap punya... insyallah

SUP AYAM BONDA
@ CikNa

bahan:-
1 ekor ayam- potong kecik2 + dicuci bersih+ toskan
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
(bahan diatas ditumbuk halus)
2 btg serai - dititk
rempah biji 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
2 s/b minyak - x yah bnyk2 nnt sup tu ada minyaknya sendiri
1 kiub ayam knorr
1 bungkus sup bunjut
2 biji kentang - potong 6
1 biji carrot- potong bulat
1 batang saderi- dihiris menyerong
1 biji tomato merah- belah 43-4 ulas cili api diketuk -option
Air secukupnya
garam, aji, gula (jika suka) secukupnya

Hiasan;

daun sup,daun bawang, bawang goreng

Cara:
- Masukkan minyak dalam kuali, Tumis rempah 4 beradik wangi kemudian baru masukkan bahan tumbuk tumis sehingga wangi dan kekuning2an.
- masukkan serai gaul dan tumis seketika.
- Masukkan ayam gaul sebati.
- masukkan sup bunjut + kiub ayam bersama air secukupnya.
- biarkan sup mendidih seketika, kemudian masukkan pula kentang dan batang saderi gaul rata dan biarkan sehingga ayam masak.
- kemudian bolehlah dimasukkan carrot.
- akhir sekali bolehlah dimasukkan bahan perisa secukup rasa. Dah siap bolehlah dihidangkan bersama dengan nasi putih makan masa panas2 mmg sedap. jgn lupa tabur bhn hiasan diatasnya utk memberi rasa yg lebih ummm!!!

* cikna x masukkan bahan perasa terlalu awal sbb kentang tadi akan menyerap bahan tersebut jadi ada baiknya korang masukkan diakhir.

No comments: